natisni zemljevid strani
Univerzitetno in raziskovalno središče Novo mesto

Akademski dogodki

AKADEMSKI VEČER: Farmacevtske učinkovine gliv

V sredo, 14. aprila 2010, ob 16.30 uri je v Mali dvorani KC Janeza Trdine, Novi trg 5, Novo mesto, red. prof. dr. Marin Berovič predstavil tematiko z naslovom: Farmacevtske učinkovine gliv.

Ključni poudarki tematike so bili:

  • vloga in pomen dveh »velikih medicin« v svetu, zahodne (sodobne) in kitajske (alternativne),
  • kitajske zdravilne glive Ganoderma lucidum ter Grifola frondosa in njihove učinkovine,
  • imunostimulatorji in proti tumorne učinkovine,
  • sodobna bioreaktorska tehnika,
  • submerzna kultivacija in kultivacija na trdnem gojišču.

Gobarji in sladokusci poznamo desetine vrst gob, ki nas razveseljujejo tako zaradi svoje lepote kot tudi zaradi svoje uporabne vrednosti v kulinariki. Malo pa je poznavalcev zdravilnih lastnosti nekaterih vrst gliv. Predavatelj nam bo predstavil dve vrsti zdravilnih gliv, in sicer glivi Ganoderma lucidum ter Grifola frondosa. Sta proizvajalki učinkovin, ki vzpodbujajo naš imunski sistem ter nekaterih protitumorskih spojin. Razložil bo tudi nekaj osnovnih načinov pridobivanja le-teh. Poleg tega bo predstavil vlogo in pomen dveh velikih »medicin« oz. »doktrin« v svetu, kitajske (herbologija, zdravilne rastline, akupunktura) in zahodne (sintetična zdravila, kirurgija).

Prof. dr. Berovič je redni profesor na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani na področju biotehnologije in biokemijskega inženirstva in mednarodno priznan strokovnjak na področju biokemijskega inženirstva. Je tudi odličen poznavalec in ustvarjalec na področjih likovnih umetnosti, restavratorstva, kulinarike in vinarstva.

Vabilo (pdf - 143kB)

Ganoderma (prof. dr. Berovič) - članek za časopis DELO (pdf - 108kB)


AKADEMSKI VEČER: Farmacevtske učinkovine gliv
AKADEMSKI VEČER: Farmacevtske učinkovine gliv
AKADEMSKI VEČER: Farmacevtske učinkovine gliv

‹ Nazaj