natisni zemljevid strani
Univerzitetno in raziskovalno središče Novo mesto

Akademski dogodki

AKADEMSKI VEČER: Inovativna avtomobilska industrija


13. Akademski večer je potekal v četrtek, 19. maja 2011, ob 17.00 uri, v Veliki predavalnici na Šolskem centru Novo mesto, na temo Inovativna avtomobilska industrija.

Ključni poudarki tematike so bili:
    •  Trendi razvoja v avtomobilski industriji (dr. Tomaž SAVŠEK).
    •  Avtomobilski sedež s samodejno po višini nastavljivim vzglavnikom, najnovejši izum v podjetju TPV (mag. Primož MIHELIČ)
    •  Avtomobilska elektronika (prof. dr. Janez TRONTELJ).
    •  Izobraževanje za avtomobilsko industrijo in sorodne dejavnosti  (prof. dr. Anton JEZERNIK).

Finančna kriza je leta 2007 pripeljala do motenega delovanja finančnega sistema, zato je bila avtomobilska industrija do nedavnega označena za eno izmed njenih največjih žrtev. Upad povpraševanja, zaradi nestabilnosti finančnih trgov in dviga cen energije, je popeljal avtomobilsko industrijo v težave. Sedaj so v avtomobilsko industrijo prišli boljši časi, saj je le-ta leto 2010 zaključila v precej boljšem stanju kot je bilo pričakovano. Napovedi za leto 2011 pa so precej optimistični, zato večina dobaviteljev pa pričakuje, da bo avtomobilska industrija doživela dvig števila naročil in povečano povpraševanje. Doc. dr. Tomaž Savšek je kot prvi nastopajoči predstavil trende razvoja v avtomobilski industriji. V nadaljevanju je mag. Primož Mihelič je prestavil nov izum podjetja TPV – avtomobilski sedež s samodejno po višini nastavljivim vzglavnikom, kjer je vertikalno gibanje vzglavnika mehansko povezano z vzdolžnim gibanjem sedeža šoferja, saj naj bi po ugotovitvah veljalo, da za vsakega posameznika obstaja korelacija med optimalno višino vzglavnika glede na optimalno vzdolžno pozicijo sedeža. Laboratorij za mikroelektroniko (LMFE) je predstavil prof. dr. Janez Trontelj, hkrati pa tudi njegova področja delovanja in raziskav, znanje in storitve in načrtana integrirana vezja.  Poleg vsega pa je pomembno tudi izobraževanje v tej smeri, tako se je poleg srednješolskih programov pokazala potreba tudi po razvoju programov Inženiring in vozila ter Inženiring in avtomobilska industrija. Dekan Fakultete za industrijski inženiring Novo mesto (FINI, Novo mesto), prof. dr. Anton Jezernik je predstavil izobraževanje za avtomobilsko industrijo in sorodne dejavnosti. S fakulteto želijo prispevati k zmanjšanju primanjkljajev tehniških profilov, ki imajo široko znanje s področja tehnike, tehnologije, proizvodnje, razvoja in kakovosti, ki so pomembni tako na regionalni kot na nacionalni ravni.

Vabilo (pdf - 72 kB)


Gradivo:

Trendi razvoja v avtomobilski industriji - dr. Tomaž Savšek (pdf - 1,55 MB)

Avtomobilska elektronika - prof. dr. Janez Trontelj (ppt - 6,08 MB)

Avtomobilski sedež s samodejno po višini nastavljivim vzglavnikom, najnovejši izum v podjetju TPV - mag. Primož Mihelič (pdf - 1,56 MB)


Fotografije: Drago Simončič


AKADEMSKI VEČER: Inovativna avtomobilska industrija
AKADEMSKI VEČER: Inovativna avtomobilska industrija
AKADEMSKI VEČER: Inovativna avtomobilska industrija
AKADEMSKI VEČER: Inovativna avtomobilska industrija
AKADEMSKI VEČER: Inovativna avtomobilska industrija

‹ Nazaj