natisni zemljevid strani
Univerzitetno in raziskovalno središče Novo mesto

Akademski dogodki

AKADEMSKI VEČER: Računalniška analiza šahovskih prvakov

Tokratni 20. akademski večer z naslovom "Računalniška analiza šahovskih prvakov" je potekal v organizaciji Dolenjske akademske pobude. Predaval je prof. dr. Ivan Bratko, redni član SAZU, profesor računalništva na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani ter vodja Laboratorija za umetno inteligenco. Mnogi poleg turnirskih rezultatov upoštevajo tudi ustvarjalnost, teoretične šahovske ideje, psihološke vidike, itd.

Prof. dr. Bratko je skupaj z dr. Matejem Guidom naredil računalniško analizo posameznih odigranih potez, pri čemer sta ugotavljala kvaliteto igre in ne zgolj rezultatov partij. Za ocenjevanje posameznih potez sta uporabila šahovski program. Analizirala sta samo partije iz dvobojev za naslov svetovnega prvaka ter posledično s tem 14 svetovnih prvakov od l. 1886 do l. 2004.

Predavatelj je na predavanju predstavil tudi sistem Chessmetrics, ki temelji na statistiki rezultatov partij ter preprečuje inflacijo, zato naj bi omogočal primerjavo skozi razna obdobja. Opisal je tudi kako računalniki igrajo šah, kako izgleda tipičen šahovski program, Crafty – enega izmed starejših programov, itd.

Vabilo (76,6 kB)


Gradivo:

Ivan Bratko - Računalniška analiza šahovskih prvakov


‹ Nazaj