natisni zemljevid strani
Univerzitetno in raziskovalno središče Novo mesto

Novice

Akademski večer z dr. h. c. Marjanom Pipenbaherjem

Mostovi povezujejo ljudi in narode, zato je projektiranje in graditev mostov vedno tudi civilizacijsko dejanje. Mojstri graditelji so morali biti interdisciplinarno izobraženi strokovnjaki tako s področja arhitekture in oblikovanja objektov, statike, dinamike in stabilnosti konstrukcij kot s področja trdnosti materialov in tehnologije gradnje. Pri projektiranju in graditvi mostov je nujno potrebno povezati znanje in razumevanje dveh sorodnih strok – inženirstva in arhitekture, zato je dr. h. c. Marjan Pipenbaher, ki je bil osrednji gost akademskega večera, katerega organizatorja sta bila Društvo Dolenjska akademska pobuda in Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto, predavanje naslovil INŽENIR – GRADITELJ – ARHITEKT.

Dr. h. c. Marjan Pipenbaher, soustanovitelj podjetja Inženirski biro Ponting in ustanovitelj podjetja Pipenbaher inženirji, je avtor in odgovorni projektant preko 200 mostov in viaduktov doma in v tujini, med njimi tudi največjega slovenskega viadukta Črni Kal, Viadukta Peračica, dveh mostov preko reke Drave, najvišjega in preko 1000 m dolgega železniškega mostu v Izraelu – Bridge No. 10…  Je tudi avtor preko 100 strokovnih in znanstvenih člankov objavljenih v domači in tuji strokovni literaturi ter avtor preko 50 ekspertiz in neodvisnih revizij. Prejel je več nagrad na domačih in mednarodnih natečajih.

V zanimivem predavanju je predstavil svoje projekte večjih in zahtevnejših mostov in viaduktov doma in v tujini, vse od ideje, načrtovanja, za katerega doda, da je najpomembnejša faza in do gradnje in končnega testiranja. V zaključnem delu predavanja je predstavil izzive projektiranja in graditve Mosta Pelješac, ki spada med pet največjih evropskih mostov preko morskih zalivov, ki so bili zgrajeni v začetku 21. stoletja in za katerega je prejel nagrado Jožefa Mrak za inovativnost na področju graditve objektov in nagrado KOLOS za izjemne dosežke v inženirski stroki.

Marko Klinc, Foto Life

Udeleženci akademskega večera 7.5.2024Foto: Udeleženci akademskega večera 7.5.2024Foto: Udeleženci akademskega večera 7.5.2024Foto: Udeleženci akademskega večera 7.5.2024Foto: Udeleženci akademskega večera 7.5.2024


‹ Nazaj